ďťż
Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO





Admin_(do2007r.) - Wt 22 lis 2005 07:57
" />Zapraszam do dyskusji !






Beata62 - Śr 23 lis 2005 08:38
" />1. Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami.

no dobra podyskutujmy
ale tak na głodno no to polecę z moim daniem szybko i jak dla mnie pycha

gotuję 2 woreczki ryżu
w międzyczasie smażę 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki i posypane solą pieprzem itp.
na drugiej patelni smażę zestaw mrożonek o nazwie " warzywa na patelnię"

gotowe układam w szklanym przeźroczystym półmisku
w kolejności

ryż
mięso
jarzyny

polecam



Erazm - Pt 23 gru 2005 09:08
" />2. Kapusta kiszona z grzybami i przyprawami.

1 kg kapusty kiszonej, cebula, co najmniej 10 suszonych grzybów, 5 suszonych śliwek, małe jabłko winne, sól, pieprz, 2 liście laurowe, szczypta kminku, imbiru, tymianku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, łyżka oleju.
Przygotowanie:
1. Grzyby moczyć godzinę, umyć, ugotować. Pociąć w paski.
2. Kapuste gotować z mała ilością wody.
3. Pokrojoną w kostki cebulę usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i przyprawy.
4. Do prawie miękkiej kapusty dodać cebulę z przyprawami, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz grzyby.
6. Gotować razem 15 minut.
Smacznego




SATI - Pt 02 cze 2006 15:29
" />3. NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I KURCZAKIEM
20 dag mąki
2 jajka
250 ml mleka
4 jabłka
1 por
1 chili
2 filety z piersi kurczaka
oliwa
sok z cytryny
tymianek
zielona pietruszka
sól, pieprz
5 dag żółtego startego sera

Jajka wymieszać w mlekiem, szklanką wody, mąką i szczyptą soli. Odstawić na 30 min. Filety z kurczaka zawinąć w folię aluminiową, piec 20 min. w temp. 200 st. C. Por pokroić na plasterki, jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Chili oczyścić, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić plasterki pora. Dodać jabłka i chili, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 5 min. Dodać pokrojone w kostkę upieczone mięso, straty ser i łyżkę natki. Ciasto naleśnikowe zamieszać, rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i usmażyć naleśniki. Obłożyć farszem, zawinąć i zapiec w piekarniku.
[/list]





Amlos - N 13 sie 2006 18:16
" />7. Puszyste placuszki z jabłkami
Polecam wykorzystanie jabłek do przygotowania pysznych, puszystych placuszków. Zmiksować duży kefir, 2 surowe całe jaja, 3-4 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, i kilka dużych łyżek mąki, aby uzyskać półpłynne ciasto.Do tego wszatkować duże jabłko (lub 2 małe) i piec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać wg gustu: z powidłami ,śmietaną,cukrem waniliowym itp...Smacznego!



Elizabetka - Pt 08 wrz 2006 19:41
" />
">Polecam wykorzystanie jabłek do przygotowania pysznych, puszystych placuszków.

Są wspaniałe a spróbuj też placuszki ale na drożdżach są naprawdę super.

Pa pozdrawiam,



Krysia - Śr 18 paź 2006 10:02
" /> Słodki deserek

9.Banany w cieście naleśnikowym

Kilka bananów obrać ze skórki,przekroić wzdłuż i jeszcze na połowe .
Maczać całe kawałki w cieście naleśnikowym i smażyć w głebokim tłuszczu.
Wyłożyć na ręczniki papierowe,a potem posypać cukrem pudrem z cynamonem, lub cukrem z wanilią.
Ciasto naleśnikowe nie może być zbyt gęste .

Tym sposobem można zrobić jabłuszka.
Dzieci i mężczyżni uwielbiają takie słodkości.

Smacznego



Krysia - Śr 18 paź 2006 11:04
" />Czy lubicie warzywa z woka ( nie wiem czy dobrze napisałam,ale wszyscy wiecie że to taka głęboka patelnia)

10.Warzywa z woka

Wszystkie warzywa jakie mamy w zasięgu ręki
cukinia
cebula
papryka ,może być kolorowa,ładnie wygląda
brokuł
kalafior
marchewka
czosnek
Kroimy na niezbyt malutkie kawałeczki,wrzucamy do woka na rozgrzany tłuszcz.
Solimy,pieprzymy do smaku dodajemy ziół ile dusza zapragnie, i troszkę spryskujemy wodą.( nie podlewamy)
Cały czas podgarniamy żeby się nie przypaliły.Warzywa muszą być jeszcze troszkę chrupiące,bo taka ciapka mi nie smakuje.
Takie warzywka można połączyć z np.podsmażonymi krewetkami,albo mięskiem z kurczaka,albo kiełbaską z grilla.Sposobów jest moc.

Smacznego





Admin_(do2007r.) - Śr 18 paź 2006 15:48
" />Krysiu napisz nam gdzie i za ile kupiłaś woka i czy jesteś z niego zadowolona, może innej firmy polecasz ?



Krysia - Śr 18 paź 2006 17:11
" />http://www.swiatkuchni.com/go/_category ... e44b43ebf3

Tutaj możesz sobie zobaczyć kilka garnków.Ale ja swój kupiłam kilka lat temu i bardzo jestem z niego zadowolona.Kupiłam kiedy zobaczyłam reklamę w telewizji.To była firma MANGO z Gdyni ,oni zajmowali się sprzedażą wysyłkową,nie jestem pewna czy jeszcze to robią ,ale mogę podać ci numer telefonu.Nie wiem czy mogę to zrobić tutaj ,więc napiszę na priw.
Po przetestowaniu garnków,z teflonem i bez, dla mnie zdecydowanie bez telonu.To dotyczy woka.
A inne np.gęsiarki aluminiowe z teflonem są rewelacyjne,wiem co mowię ,mam je.Wspaniałe są sokowniki.Tutaj też je można obejżeć.



Krysia - Wt 24 paź 2006 11:22
" />Jeszcze jeden przepis na potrawę z warzywami.Bardzo ją lubię.

11. Kluski z warzywami

(potrawa inspirowana kuchnią włoską)

Makaron,grube kluski (jakie lubimy)

1 cebulka
2-3 ząbki czosnku
4-5 pomidorki koktajlowe ,mogą być duże,w tym wypadku 1-2
2-3 pieczarki
4-5 różyczek brokuła
10-15 dkg.kiełbasy (może być szynka lub mięso z kurczaka, jeśli ktoś lubi mogą być krewetki)
Swieża bazylia
1/3 szklanki oliwy
Sól,pieprz
Łyżka masła
Ser żółty twardy.

Kluski gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy.
Nie należy ich zbyt rozgotować.
W czasie gdy gotują się kluski,przygotowujemy warzywa.

Cebulę i czosnek siekamy na drobniutko.
Pomidorki kroimy na pół.
Pieczarki w plasterki.
Różyczki brokuła na dwie lub cztery części wzdłuż.
Kiełbasę lub mięsko kroimy w grubą kostkę ok. 1,5x1,5cm.

Do rondla wlewamy oliwę,na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięsko,lekko podsmażamy,dodajemy cebulę i czosnek,następnie brokuł,pieczarki i na koniec pomidorki.Dosmaczamy solą i pieprzem.Smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie mogą się rozłazić.Dlatego trzeba je co chwilę delikatnie mieszać.
Posypujemy obficie bazylią,przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia.

Kluski odcedzamy.Do gorących dodajemy łyżkę masła,mieszamy aż się rozpuści.Włosi zamiast masła używają oliwy,by na końcu polać nią całość potrawy.Można ułożyć na talerzu porcję klusek,a na niej ułożyć warzywa.
Można też kluski włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać.Porcję na talerzu posypać tartym serem.

Do tego można podać lampkę wytrawnego wina.
Smacznego.



Krysia - Cz 26 paź 2006 19:23
" />12.Roladki z piersi kaczych nadziewane.



Na zdjęciu najlepiej widac jak się je robi.



Nadzienie, to gotowane mięso posiekane, z dużą ilością zielonej pietruszki,pieprzem i odrobiną magi.
Podaję z sosem grzybowym.

Roladki gotują się w sosie grzybowym.



Smacznego.



Amlos - Cz 26 paź 2006 19:37
" />No dalej , Krysiu - " jedź " z tym przepisem ! Czym nadziewane tego nie widać ?
Bardzo lubię kaczkę (czytaj : potrawę z kaczki) i myślę ,że nie poskąpisz i tym razem
dokładnego sposobu przygotowania.
Z góry dziękuję

PS . Zdaje się, że nasze posty rozminęły się. Już OK.

Jeszcze tylko sprecyzuj z jakiego zwierza to mięso siekane? Też z kaczki?



Krysia - Cz 26 paź 2006 19:51
" />To jest mięso z tego samego ptaka .tylko z rosołu.Wczoraj gotowałam rosół z kaczki ,ale odcięłam piersi i nogi.Piersi zrobilam dzisiaj ,a jutro postaram się wymyślić coś na nóżki.
Kaczka jest fantastyczna ,można z niej kombinować co chcesz.